Bullet journaling: iets voor jou?

Het is tegenwoordig hartstikke in: Bullet Journaling. Maar wat is het precies en wat kun je ermee? En is het iets voor jou?

Bullet journal

Sinds kort werk ik er ook in, een bullet journal (afgekort bujo). Het is een combinatie van een agenda, kalender, dagboek en je kunt er een heleboel lijstjes in bijhouden. Maar het mooiste is dat je hem indeelt zoals jou dat het beste uitkomt. Wat jij handig vindt, zet je erin. Wat je niet handig vindt of waar je geen behoefte aan hebt, laat je weg. De creatievelingen onder ons versieren hun bullet journal met mooie tekeningen, handlettering, washi tape en leuke plaatjes. Maar ook dat is geen must. Als jij voor een minimalistische stijl gaat, is dat ook prima. Het is jouw feestje.

Mijn Bullet Journal vogel-smallHoe begin je een bullet journal?

In principe heb je alleen een notitieboekje en een fineliner nodig. In Mijn bullet journal (van Mus creatief) zijn er een aantal pagina's voorgedrukt. Zo zie je waar je je index kunt maken, kun je een kalender overtrekken en is er een wereldkaart beschikbaar. Dit journal is ook voorzien van dotted papier. Dat houdt in dat er een subtiel puntjesrooster op de pagina's staat waardoor rechte lijnen trekken zonder liniaal heel eenvoudig is. Er zijn wel een aantal 'regels' bij bullet journaling, maar ik heb er alleen de dingen uitgepikt die ik handig vond.

Het meest handige is om met een inhoudsopgave (index) te beginnen. Deze vul je steeds aan, zodat je straks al je pagina's makkelijk terug kunt vinden.

 

bullet-journaling-3-index Index

 

In de Mus zijn daarvoor 2 pagina's gereserveerd. Daarna heb ik een jaarkalender en een feest- en verjaardagenoverzicht gemaakt. Met kleurcodes heb ik deze met elkaar verbonden, zodat ik in één oogopslag de feest- en verjaardagen van het komende jaar zie. Van de wereldkaart heb ik een travel tracker gemaakt. Met kleurtjes geef ik aan waar ik al geweest ben en waar ik nog graag naar toe zou willen in de toekomst. Ten slotte is een key ook een handig hulpmiddel. In deze key geef je aan welke symbolen je gebruikt in je bujo en wat ze betekenen. Een soort legenda dus.

Verder met bullet journaling

Dit waren wel zo ongeveer mijn algemene pagina's. Ik heb nog een bladzijde leeg gelaten voor als ik later nog iets bedenk. Daarna ben ik begonnen met mijn eerste monthly spread. Een soort overzichtspagina van, in dit geval, december. Ik heb hier gekozen voor een kleine kalender, maar dat mag ook een hele grote zijn. Op Pinterest vind je heel veel voorbeelden. Kies er één die bij jou past. En bedenk dat het ook een leerproces is. Voor november had ik bijvoorbeeld weer een hele andere pagina gemaakt. Probeer dingen uit en als het je bevalt, dan houd je het erin. Blijkt het toch niet zo praktisch, dan verander je het de volgende maand.bullet-journaling-5-monthly-spread

Na de monthly spread volgt de weekly spread. Een weekoverzicht met de dagen van de week en de afspraken, taken en doelen die je deze week voor ogen hebt. Zelf vind ik het leuk om ook een weerberichtje toe te voegen voor die week. Ook hier zijn weer ontzettend veel voorbeelden van te vinden.

 

bullet-journaling-6-weekly-spread Weekly spread - de volgende keer begin ik op maandag! ;)

 

Veel mensen gebruiken daarnaast ook een daily spread. Dat betekent één dag per pagina. Je kunt hier je taken uitschrijven, je doelen bijhouden en iets opschrijven over hoe die dag verlopen is. Ik heb hier zelf nog niet voor gekozen. Ik heb op dit moment genoeg ruimte in mijn weekly spread.

Habit trackers

Waar een bullet journal ook veel voor wordt gebruikt zijn habit trackers. Letterlijk betekent dit het bijhouden van je gewoontes. Het is de bedoeling dat je dan iedere maand een of meerdere gewoontes bijhoudt. Zo zijn er mood trackers, sleep trackers, food trackers, weight trackers, netflix trackers en alles wat je verder nog kunt bedenken. Maak hiervoor een tabel en schrijf iedere dag op hoeveel uur je geslapen hebt, hoeveel afleveringen je op Netflix gekeken hebt, hoe je humeur was die dag en nog veel meer. Het is leuk om aan het einde van de maand dan je overzicht te bekijken. Hieronder zie je een mood tracker voor een heel jaar.bullet-journaling-1-mood-tracker

Bullet journaling: iets voor jou?

Deze vraag kun jij natuurlijk alleen zelf beantwoorden. Is het vaak chaotisch in je hoofd? Dan schept dit misschien wel enige orde. Het is fijn om dingen op papier te zetten zodat je er niet over blijft malen. En alhoewel ik zelf niet echt chaotisch ben, vind ik het ontzettend leuk om creatief bezig te zijn in dit boekje. Zo vind ik handlettering bijvoorbeeld wel leuk, maar had ik er nooit echt een toepassing voor. Maar nu kan ik het kwijt in mijn bujo. Daarnaast is het praktisch om je agenda zo in te delen zoals jij dat prettig vindt. Je zit niet vast aan de standaard indeling van de 'normale' agenda. Kijk ook eens op het youtube-kanaal van CreaChick voor meer inspiratie, zij maakt prachtige pagina's in haar bullet journal en geeft handige tips (in het Nederlands!).

sakura-pigma-micron-set-3-stuksMaterialen voor bullet journaling

Zoals ik hierboven al schreef, heb je in de basis genoeg aan een notitieboekje en een fineliner. Hieronder vind je een lijstje met de materialen die ik fijn vind om te gebruiken in mijn bullet journal:

Bullet journal setup 2020

Update: Sinds ik in 2017 begon met bullet journaling (zie hierboven) heb ik ontdekt wat er voor mij wel en niet werkt. Mijn Mus Bullet journal heb ik inmiddels vervangen door een Leuchtturm1917 en die bevalt mij heel goed. Ik blijf leren en dingen aanpassen, maar dat is juist leuk! En daar leent een bullet journal zich ook heel goed voor. Hieronder zie je hoe ik mijn bullet journal voor 2020 ben gestart. Nog steeds niet perfect, maar dat hoeft ook niet.

https://youtu.be/lmOsNLJrNGE