Geboorteschilderij voor Daan

Bijna een maand geleden werd mijn neefje Daan geboren en als cadeautje maakte ik toen een geboorteschilderij met zijn naam erop. Ik laat je heel graag zien hoe ik dit gedaan heb. Ik heb verschillende materialen gebruikt en er een 3D schilderij van gemaakt. Zijn naam, de sterren en de maan zijn gemaakt met Glow in the dark medium. Hierdoor lichten ze 's nachts mooi op als hij ligt te slapen.

geboorteschilderij-daan-licht-donker

Benodigdheden geboorteschilderij

Om het schilderij te maken zoals ik het gemaakt heb, heb je de volgende materialen nodig:

Stap-voor-stap

  1. Als eerste schilder je het schildersdoek in de kleur die jij hebt gekozen. Vergeet vooral niet de randen mee te schilderen. Dat ziet er veel netter uit. Dit laat je drogen voordat je er verder mee aan de slag gaat.
  2. Terwijl je schilderij ligt te drogen kun je de uil gaan schilderen. Ik heb eerst op google gezocht naar een uil die ik leuk vond en daarna heb ik heel zachtjes met potlood de lijnen op het styropor getekend. Doe dit vooral niet te hard, want dan druk je de potloodpunt in het piepschuim en dat blijf je daarna natuurlijk zien. Als eerste heb ik de hele uil geverfd in mijn basiskleur 258 abrikoos. Dit droogt vrij snel. Daarna heb ik de vleugels geschilderd en ten slotte de snavel. Als je het nodig vindt, kun je twee lagen verf aanbrengen. Ik vond dit wel nodig bij de snavel, omdat de ondergrond kleur er een beetje doorheen kwam. Laat alles weer goed drogen. (Ik prikte de uil met een cocktailprikker in een ander stuk piepschuim).
  3. Nu zijn de letters aan de beurt. Ik heb ze wit geschilderd, omdat ze dan lekker opvallen. Zeker omdat er straks ook nog Glow in the dark medium overheen komt. Het is handig om de lettertjes met een stukje dubbelgevouwen plakband vast te zetten op een stukje papier. Zo schilder je je vingers niet mee. Ook dit moet weer drogen. En ook hier kun je een tweede laag verf aanbrengen als je de eerste laag niet dekkend genoeg vindt.
  4. Dan is het tijd voor het aanbrengen van de sterren en de maan. Ik heb zelf een sjabloon gemaakt van een mica vel. Dit is stevig plastic waaruit ik sterretjes geponst heb. Daarnaast heb ik twee grotere sterren en een maan uitgeprint en deze met een mesje uitgesneden. Dit vel leg je op je schildersdoek (controleer of dit goed droog is!) en dan breng je voorzichtig een dikke laag Glow in the dark medium aan. Haal het vel weer heel voorzichtig weg en veeg het overtollige medium op het sjabloon weg met een doek of een stukje papier. Dit herhaal je net zolang totdat je genoeg sterren hebt en een maan natuurlijk. Ik heb een dikke laag Glow in the dark medium gebruikt, omdat dit het mooiste effect geeft. Een dunne laag zul je minder goed zien in het donker.
  5. Ook de letters krijgen een mooie laag Glow in the dark medium, maar dit heb ik niet in één keer gedaan. Als je in één keer een dikke laag aanbrengt, vond ik de letters niet meer zo duidelijk en mooi. Ik heb er dus voor gekozen om een aantal dunnere lagen over elkaar heen aan te brengen. Het kost wat meer tijd, maar het resultaat is ook veel mooier. Je kunt zelf bepalen hoeveel lagen je wilt aanbrengen. Probeer het tussendoor uit door de letters onder een lamp te houden en te kijken wat het effect is in het donker.
  6. Als laatste ben ik gaan plakken. Hiervoor gebruikte ik Mod podge. Je plakt de wiebelogen op je uil en laat dit weer goed drogen. Vervolgens plak je de tak op je geboorteschilderij. Houd wel even goed rekening met de afmetingen van de uil en van de letters. Die moeten er straks natuurlijk wel nog bij passen! Voor de tak heb ik een ruimere hoeveelheid Mod podge gebruikt en dit heel goed (zeker 24 uur) laten drogen. Het is natuurlijk niet mooi als er te veel lijm onder de tak uitkomt (dus gebruik genoeg, maar met mate), maar omdat Mod podge doorzichtig opdroogt, is een beetje te veel lijm niet zo heel erg. Als je tevreden bent over je letters kun je die nu ook opplakken onder de tak. En tenslotte heb ik de uil boven de tak geplakt. En toen was mijn geboorteschilderij klaar! En ik moet zeggen dat ik er eigenlijk wel heel blij mee ben!

Foto's

Om je een beeld te geven van mijn werkwijze heb ik een aantal foto's gemaakt. Bekijk ze hieronder.

[gallery ids="1448,1446,1444,1445"]

Tot slot

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om ook eens een geboorteschilderij te maken. Je kunt het natuurlijk helemaal aan je eigen smaak aanpassen. Gebruik bijvoorbeeld andere kleuren of je lievelingsdier. En pas het aan aan het kind waar je het voor maakt. Ik wens je alvast heel veel succes en plezier!